Att göra innan julen

· Inredning, Tips
Author

Det har inte kommit så mycket snö än, men många drömmer redan om julaftonen och hur fint det ska vara hemma. Är man riktigt julsugen kan man börja fundera ut inredningen redan nu. 

Gå igenom jullådorna

Efter bara några år i ett eget hem har man redan börjat samla på sig julsaker som ligger i lådor nittio procent av året. Till slut finns det flera lådor med julsaker och man tänker inte på att gå igenom dessa så ofta. Det kan vara dags nu när inredning har blivit populärare än någonsin. Alla vill ha en snygg och stilig jul som passar ens personlighet och smak.

Gå igenom jullådorna och rensa bort allt du inte längre vill ha. Kasta saker som har gått sönder eller blivit alldeles för slitna. Resten kan du ge bort till behövande eller vänner som inte har påbörjat sin julsamling än. Det kan också vara en god ide att gå igenom julbelysningen för hur tråkigt är det inte att när man väl sätter upp belysningen och ska göra fint och en lampa i fönsterstaken eller julgransbelysningen gör att hela eller delar utav den är svart.

Gör en storstädning

Innan julen brukar det vara vanligt, och behövligt, att gå igenom hela bostaden med dammsugare och trasor. Om det dyker upp en lite varmare dag kan man ta utsidan av fönstren, annars går det bra att endast ta insidan. Dammsug noggrant, piska av mattorna och gå runt med dammvippan.

Gör det rejält när du ändå håller på. Det är så sällan man går igenom hela huset. Ta ur alla böcker ur bokhyllan och damma av samt dammsug tygmöblerna.

Bor man i Stockholm kan man betala för hemstädning istället för att göra jobbet själv. Då behöver man inte göra någonting själv om man inte vill. Ute på landet eller längre upp i Norrland kan det vara lite svårare att hitta en städfirma men det brukar finnas åtminstone en i de flesta städer, stora som små.

Planera årets julinredning

Det är också hög tid att fundera ut hur du vill att årets juldekorationstema ska se ut. Är du traditionsbunden och alltid ha samma saker framme eller är du en sådan som vill förändra och förnya. Julpyntningen i butikerna har varit i full gång ett tag redan och det är hög tid att göra de inköpen du behöver om du vill ha ett nytt tema för året annars finns risken att det just du har tänkt dig tar slut.