Bra belysning hemma

· Belysning
Author

Belysning i hemmet är inte bara en fråga om att se vad man gör, utan är även en säkerhetsfaktor, både ute och inne. Sedan kan belysningen skapa ett mervärde genom ökad trivsel, och det ska man ta vara på.

247382-ceiling-light

Belysning ute

Att komma hem till ett mörkt hus är både otrevligt och farligt. Att inte se var man sätter ner fötterna på väg fram till huset är inte bra. Se till att ljuset regleras automatiskt, antingen genom en timer eller ett skymningsrelä som tänder lampan när det mörknar ute.

Har man takfotsbelysning kan man sätta in LED-lampor i den i stället för halogenlampor. Halogenlamporna blir mycket varma medan LED-lamporna inte avger någon värme alls alltså ingen brandrisk. Dessutom drar en LED-lampa bara 4w men ger samma ljusutbyte som 25w halogen.

Belysning allmänna utrymmen

I hall, vardagsrum och sovrum behöver man minst två olika typer av belysning. Dels en arbetsbelysning som man använder då man städar eller pysslar med något som kräver att man ser bra i alla hörn, dels en belysning som är anpassad till funktionen.

I vardagsrummet krävs det kanske flera olika belysningar beroende på om man umgås några stycken eller tittar på TV. Man kan kombinera dessa på olika sätt, och med hjälp av en dimmer för de olika belysningarna kan de få flera funktioner. En sänglampa som fungerar bra att ligga och läsa till behöver man. Lampor runt hallspegeln ger ett bra ljus att rätta till sitt utseende innan man ger sig iväg hemifrån.

Belysning i köket

Även i köket krävs olika belysning. Arbetsbelysning under köksskåpen som inte bländar men som ger ett bra ljus att bereda maten till är ett måste. Det behövs även en allmänbelysning då man städar eller plockar med all annan köksutrustning.

Finns det en matplats i köket behöver även den en bra belysning. Att inte se vad man äter är ju inte kul. Den behöver inte vara en direkt belysning rakt ner på bordet utan kan mycket väl vara av indirekt typ. Då fungerar det även i kombination med levande ljus vid måltiden, en mysfaktor.