Dags för julbelysning

· Belysning, Tips
Author

Nu när första advent kommit och gått är det dags att börja titta på att dekorera huset för jul för att verkligen komma in i stämningen. En av de viktigaste detaljerna för oss här uppe i norden är så klart julbelysningen.

Den klassiska julbelysningen betyder i många fall mängder med små lampor och varje år man drar fram julbelysningen efter nätstan ett års vila hittar man nog alltid en eller två lampor som inte längre fungerar. Är man bara ute i god tid med detta kan lätt vända sig till en butik och leta åt precis de lampor som behöver bytas ut.

En av de mest använda delarna av julbelysningen är den traditionella ljusstaken med sina många lampor i olika höjd. Den klassiska triangelformade designen har letat sig in i otaliga hem och de flesta äger nog ett flertal och inte bara en. Dessa byter ofta ut den vanliga fönsterbelysningen och vittnar för alla förbipasserande att nu är det jul i huset.

Julstjärnan är den andra delen av julbelysningen i så ofta finner i hem över hela Sverige. Dessa har också fördelen att de går att sätta på existerande lampor så länge de har en löstagbar lampskärm. På grund av detta går det alldeles utmärkt att göra sin egen julstjärna och sätta upp den istället. Det är trots allt formen som är den viktiga.

Många gillar även att sätta upp lite mer belysning utomhus under julen, dels för att det passar ihop med säsongen, men också bara för att det är mörkt så mycket längre på dagen. Det finns gott om ljusslingor och nät som kan sättas över både det ena och det andra i trädgården eller direkt på huset för att lysa upp tillvaron lite extra och skapa lite mer julkänsla.

Slutligen har vi ju traditionen med levande ljus under julen, och medan det är viktigt att vara säker när man använder dessa, kan dessa vara väldigt stämningsfulla att använda när det blir mörkt. Levande ljus är ju också väldigt vanligt att använda i adventsstaken.