Fånga utsikten med ett soldäck

· Inredning, Säkerhet, Tips
Author

Har du en vacker trädgård eller kan du se havet från baksidan av tomten? Med en altan eller soldäck kan du njuta av utsikten i all bekvämlighet. 

Bygglov

En altan behöver normalt inte bygglov. Det kan dock finnas restriktioner: altanen får inte vara närmare tomtgräns än 4,5 meter. Om du har liten tomt och behöver bygga närmare än så behöver du kommunens och grannarnas medgivande. Om altanen är mer än 1,7 meter över marknivå kan det också krävas tillstånd från kommunen. Bor du i ett område som är kulturmärkt kan det också vara svårt att få göra ändringar på huset utan kommunens tillåtelse. Se vad som står i er detaljplan innan du går vidare i planen.

Material

För själva altanen är det vanligast att välja impregnerad trall. Den finns som grön och brun, den gröna övergår till grå med tiden och den bruna ljusnar av solen. Vill du inte använda impregnerat virke kan du istället välja komposittrall som består mest av plast, väldigt underhållsfritt och hållbart men kanske inte det miljövänligaste. Eller så kan du köpa kärnvirke eller hårdare träslag än de vi har i Sverige, såsom sibirisk lärk, som håller bättre än gran och furu. Alla material behöver någon form av underhåll, årlig rengöring och inoljning brukar räcka.

Räcke

Ett soldäck eller en altan är inte färdigt förrän det har fått ett vackert räcke, speciellt viktigt om du bygger på en höjd. Eftersom du vill fånga en utsikt ska du köpa genomskinliga räcken av glas. De håller längre än vilket trämaterial som helst och skyddar dig medan den släpper genom allt ljus. Räcken är viktig för säkerheten, barn ska inte ramla ut för altanen eller soldäcket om det står ovanför marknivån.