Fixa golvvärmen hemma på egen hand

· Tips
Author

Golvvärme hemma är en lite lyxigare variant av uppvärmning och det ger en skön känsla under fötterna. Dessutom är det sett som ett energisnålt alternativ som värmer upp ett rum eller en hel fastighet väl. Det är populärt att lägga golvvärme hemma och om man gör det på egen hand kan man spara många tusenlappar, dessutom är det roligt att själv fixa till det själv och det är inte särskilt svårt bara man har lite fakta om det.

El, luft eller vatten

På TV4 får man nyttiga tips på hur man enkelt lägger in golvvärme, utan att få problem under tiden eller längre fram. Man ska välja mellan att installera golvvärme som har el, luft eller vatten. De tre har alla olika för- och nackdelar och man väljer själv utifrån hur rummet ser ut där man ska lägga in det. Med el tar det mindre plats eftersom det handlar om smala elslingor, dock är det lite dyrare. Om man väljer vatten kan man själv fixa det annars är det bra att fråga efter hjälp vid andra installationer. Vad gäller luftburen värme lämpar det sig bäst till fastigheter som är byggda nyligen.

Att tänka på

En mer detaljerad metod för att på ett säkert sätt lägga in golvvärme finns på flera ställen online och förklarar vad man behöver tänka på för att undgå risker. När det gäller källaren så finns det några direktiv att följa, för att slippa tråkiga händelser i framtiden som bland annat fuktskador på golv eller en kostsam värmeförlust till följd av dålig isolering.

Det som skiljer källaren från övriga rum är att fuktigheten är mycket högre där. Därför är det extra viktigt att vara varsam med insättning av golvvärme och att man väljer rätt sorts värme. Till en källare ska man också tänka på att det ska vara torrt, för om det redan finns fuktighet kan det sedan förvärras i och med installering av golvvärmeslingor och det kan leda till kortslutning. Man kan därför behöva utföra dränage på området under golvet för att reglera fuktigheten på rätt sätt och vara säker på att det är torrt. Om det handlar om en lite äldre fastighet är bäst att ta hjälp från någon fackman inom området.