Fixa mysbelysningen hemma

· Belysning, Tips
Author

Det finns flera olika typer av belysningar man bör tänka på när man ljussätter ett rum. Allmänbelysningen ska lysa upp så mycket av rummet som möjligt i ett klart och tydligt sken. Arbetsbelysningen ska hjälpa oss att utföra uppgifter som att laga mat i köket och arbeta i kontoret. Punktbelysningen är till för att framhäva delar av rum och objekt i dem för att skapa mer karaktär. Och mysbelysningen sätter vi ju in för de där stunderna när man helt enkelt vill slappna av och njuta.

Nu så här på sommaren är ju mysbelysningen något vi får ganska naturligt av solnedgången sent på dagen, men för alla andra årstider har vi möjligheten att skapa vår egen mysbelysning på många olika sätt. Med några praktiska tips kan man göra vilket rum som helst till ett mysrum.

Det kanske enklaste och snabbaste sättet att fixa riktig mysbelysning är genom att ha dimmers på annan belysning i ett rum. När man drar ned på ljusstyrkan blir det ofta ett varmare ljus i rummet och varmt ljus är perfekt för att skapa mysstämningen. Dimmers är något man enkelt kan sätta in själv, så länge det är en för två ledare och inte fler. Då krävs det fackkunskaper.

Belysning lågt mot golvet är också väldigt bra för att skapa mysbelysning, speciellt om man inte ser ljuskällan direkt. Bästa sättet att uppnå detta är genom att skaffa sig en remsa LED-list och sätta fast under något så de lyser nedåt.

En klassisk metod för mysbelysning är så klart att använda sig av levande ljus. Många små ljuskällor passar alltid bra för mysiga stunder och ibland kan levande ljus vara det bästa alternativet. Se dock alltid till att vara noga att blåsa ut ljusen i god tid.