Förbättra rummets inredning med punktbelysning

· Belysning, Tips
Author

Belysning är långt mer än bara det praktiska. Rätt belysning kan förbättra inredningen på många sätt och vis. Och medan det finns flera olika sorters belysning tänkte vi här fokusera just på punktbelysning och hur du kan använda det för att skapa något ännu bättre.

Först måste vi ju förklara vad punktbelysning är. Det är kort och gott en form av belysning där du riktar ljuset mot en viss del av rummet eller ett specifikt objekt i inredningen. Effekten av detta är att blicken nästan omedelbart dras till det ljuset skiner på och blir därför en del av inredningen som lyfts fram och tar en viktiga plats.

Punktbelysning kräver i regel riktade ljuskällor som spotlights. Men det kan även åstadkommas med hjälp av dolda LED-strips eller liknande. Målet är ofta att ljusets källa inte ska vara fullt synlig för att blicken ska falla just på vad ljuset skiner på och inte varifrån det kommer.

Nu när vi vet vad punktbelysning är och hur man får det, är ju frågan vad i inredningen man ska belysa på detta vis? Och svaret på det kan ofta vara: vad du än vill! Punktbelysning kan användas på nästan vad som helst. Men det är svårare att åstadkomma ju större objektet är. Tavlor, skulpturer växter och prydnadssaker är väldigt vanliga objekt för punktbelysning, men du kan gärna experimentera med många andra.

Vill du punktbelysa något större är det bäst att ha en större ljuskälla också. Söker du efter något som en möbel för detta är det smart att välja bort allt det massproducerade och vända dig till butiker som säljer mer unika objekt. Leta sedan reda på något som en större spotlight du kan montera i taket och rikta den mot möbeln. Du kommer snabbt märka vilken skillnad det kan göra, både för möbeln men även för rummet i stort.