Lägga klinkergolv

· Inredning
Author

Trots de många fördelar som finns med klinkergolv är det inte vanligt att vi använder oss av det i Sverige. Undantaget är badrum, tvättstugan och andra våtutrymmen, men annars har vi en tradition av att hålla oss till trä.

man lägger fog mellan klinkersplattor

Fördelarna med att lägga klinkergolv i hallen är att du får ett både snyggt och lättstädat golv. Det tål även väta och går lätt att torka av, vilket är praktiskt på vintern när någon går in med blöta, smutsiga skor. När du ska lägga klinkergolv finns det en del saker du bör tänka på för att få ett bra resultat.

Att komma över klinker är heller inte svårt. På nätet finns allt lätt tillgängligt och du brukar dessutom kunna få bättre priser där. Ett bra ställe att börja på när du vill ha snyggt kakel eller klinker är Stonefactory. De har även ett Showroom där du kan se exempel för att få inspiration. De har dessutom ofta olika kampanjer då de har sänkta priser på utvalda märken.

Rätt underlag

Förarbetet och slutresultatet blir enklare och bättre ju stadigare och jämnare underlaget är. Det bästa är av den anledningen en betongplatta, men om du inte har det behöver du ändå inte bli utan ett klinkergolv. Om du har ett brädgolv eller en plastmatta går det bra att lägga klinker på det, bara du gör ett ordentligt förarbete. Det viktigaste är att underlaget är stabilt och inte kan röra på sig.

Brädgolv

Ett brädgolv får exempelvis inte svikta någonstans eftersom det leder till att fogarna på ditt klinkergolv spricker. För att kunna lägga klinker på brädgolvet krävs det att du först täcker det med spånskivor eller golvgips. Använder du dig av spånskivor är det viktigt att fogarna är helt täta och att du spikar tätt.

Plastgolv

Även på plastgolv gäller det att underlaget inte får svikta, men om du har en hård plastmatta kan du lägga klinker direkt på det ifall du ruggar upp ytan och mattan är ordentligt klistrad.

Gå in på Dinbyggare.se för att läsa mer om hur du ska gå till väga för att lägga ditt nya klinkergolv.