Mysbelysning

· Belysning
Author

Ett viktigt faktor i varje hem är belysningen. Den är inte bara där så vi inte går in i dörrar eller snubblar över soffbordet. Belysningen är som husets visuella humör, den är en representation av vår sinnesstämning, vilken atmosfär vi trivs som bäst i.

Rum med starka ljus är mer förknippade till arbetsrum och kök där det krävs bara lampor och kraftigt sken för att kunna arbeta effektivt. I sovrum, badrum och vardagsrum är det mer vanligt att man stöter på mysbelysning: det där varma, gyllene skenet som påminner oss om en varm eld.

Mysbelysning går att uppnå på flera olika sätt: vissa installerar braskaminer för att få en äkta, sprakande brasa som samtidigt värmer huset. Bra exempel på sådana finns hos Fireshop. Vill man bara piffa upp stämningen lite grann och har mindre budget, kan man köpa några schyssta ljuslyktor eller en stor kandelaber för att fortfarande få känslan av levande eld. Du kan hitta många varianter på inredningsbutiker som Indiska. Ett annat sätt är att installera en dimmer för att enkelt ändra rummets atmosfär. På så sätt har du även möjlighet att få skarpt ljus när det behövs, som när du lägger på smink eller rakar dig i badrummet eller söker efter favorittröjan i sovrumsgarderoben. Tjocka gardiner kan också vara en lösning. De fångar upp mer ljud och ljus vilket skapar en dovare, lite mörkare omgivning. Tjocka gardiner är också bra i sovrummet om man inte har några persienner att dra ned. Ett mörklagt rum minskar stress och ger mer lugn, plus bättre sömn!

Som sagt, det finns dyra och billiga varianter för att nå mysbelysning. Använd det sätt som passar dig bäst och kom ihåg att internet är fylld av inspiration och tips, precis som den här sidan.