Renovera hela rummet på en helg

· Inredning, Sovrum, Tips, Vardagsrum
Author

Har du ett gammalt och sunkigt rum som du vill göra om? Har du gått i renoveringstankar länge men dragit dig för att komma igång för att slippa bo i ett byggkaos? Du behöver inte oroa dig, du kan faktiskt renovera hela rummet på bara en helg!

Fredag kväll

Ta tillfället i akt och kom igång redan efter jobbet på fredag. Vi antar här att du köpt in allt material som du behöver. Den vanligaste inköpslistan för att renovera ett rum är:

 • Gips
 • Spackel
 • Sandpapper
 • Målarfärg
 • Tapeter
 • Tapetkliser
 • Verktyg

Posten verktyg kan innefatta mycket, en del har du säker hemma från tidigare projekt eller kan låna av en kompis över helgen. Något du själv borde alltid ha hemma är borrmaskin och skruvdragare. Det finns modeller hos Toollab som har båda funktionerna i en enda maskin vilket underlättar helt klart för dig och din plånbok.

 1. Flytta ut alla möbler ur rummet och täck golvet med papp.
 2. Börja med att ta ned golv- och taklister samt foder runt dörrar och fönster. Om du får ned dem hela kan du återanvända dem i slutet av helgen, annars får du se till att du har nya hemma som du kan sätta upp. Du behöver bara kopiera kapen på de gamla så vet du att de nya kommer att passa exakt.
 3. Har du ojämna väggar ska du helst sätta upp gips i hela rummet. Det tar ett tag att gipsa ett rum men är väl värt det för att ha ett stabilt och jämnt underlag. Dock kan du få problem att hinna med din deadline eftersom gipset ska spacklas och slipas minst två gånger.
 4. Är underlaget bra behöver du bara slipa ned tapetkanterna eller rugga upp den målade ytan.
 5. Om det behövs och du har lite tid över innan läggdags kan du måla taket ett varv för att fräscha på den existerade färgen. Eftersom du ska tapetsera imorgon slipper du sätta maskeringstejp.

Lördag

 1. Dags att måla listerna ett varv om du har köpt obehandlade varianter. Behåller du de gamla kan du vänta med målandet tills de sitter på plats.
 2. Gå in på Duro och titta på deras tapetskola för att lära dig hur du tapetserar ett rum. Försök att vara noggrann men tänk på att små misstag försvinner när rummet är inrett.
 3. Om du har snabbtorkade färg kan du måla de obehandlade listerna ett varv till

Söndag

 1. Efter frukosten kan du sätta tillbaka listerna i rummet, spackla de små spik- eller skruvhålen.
 2. Städa undan och tapetserarverktygen.
 3. Måla ett sista varv när listerna sitter på plats så försvinner de spacklade hålen. Kom ihåg att slipa spacklingen först!
 4. Flytta in möblerna igen och njut av ditt nya rum!