Sovrummet

· Sovrum
Author

Vi spenderar mer än halva livet sovandes så sängen är viktigare än man kanske tror. Det är den som ska ta emot oss när vi släpper alla muskelspänningar och försvinner bort från dagens bekymmer. Sovrummet är ett heligt rum för avkoppling och kärlek. Förstör inte vibbarna med fel inredning.

Det finns många sätt att lura ögat. Ibland får man ett litet sovrum och när man ställer in dubbelsängen blir det genast väldigt litet. Då är det dags att trolla med inredningen och skapa några illusioner.

Tapetsera randigt på längden istället för på höjden. Ränderna kommer få rummet att kännas längre och bredare. Är rummet väldigt litet ska man dock välja neutrala färger och så nära vitt som möjligt för vi alla vet ju att vitt är bäst på att förstora. Just därför kan man välja mörka sängkläder men vit inredning. Förstora rummet och förminska sängen samtidigt som det ger ett dramatiskt intryck.

En vacker sänggavel livar upp ett annars tråkigt rum och ramar in sängen lite mer. Är rummet för litet för en sänggavel kan du alltid måla dit en på väggen med lite härlig färg. Fastän det känns trångt ska du tänka på att du skapar mer rymd i rummet genom att låta sängen gå ut från en vägg än att stå tryckt mot en.

En annan sak som kommer att gynna ditt sovrum är att hålla det fräscht. Det blir lätt en unken och instängd doft i rummet om ventilationen är bristande eller om det är som sagt litet. Tänk på att vädra och gärna hänga ut täcken och kuddar då och då. Ur ett miljöperspektiv är det mycket gynnsammare att öppna fönstret fullt ut i tio minuter, även på vintern, än att ställa det på glänt under flera timmar. Vädringen går fortare, all stel luft byts ut och husuppvärmningen blir inte lidande. Och när det kommer till fläckar och dofter, se alltid till att ha ättika hemma!

Belysning är också viktigt i sovrummet, försök få till en kombination av stämning och praktisk belysning. En bra lampa i taket som ger bra belysning när du städar och letar efter kläder. Belysning vid sängen som ger ett bra sken för både läsning och mys, en dimmer kanske är på sin plats på den belysningen. Du kan väven sätta någon fom av punktbelysning på något i sovrummet en tavla eller varför inte bara på en fondvägg.