Välj rätt kudde

· Sovrum
Author

Att få tillräckligt med sömn är viktigt av flera olika skäl, dels så är det viktigt att vara ordentligt utvilad så man orkar med dagens göromål, dels är det inte bra för hälsan på lång sikt med för lite sömn, det påverkar alltifrån aptit till hy.

Kudde

En av nycklarna till en bra sömn är att ha en bra kudde, vilket även är viktigt för att undvika olika typer av nackbesvär eller annan typ av värk, som till exempel molvärk. Att veta vilken typ av kudde som passar en bäst kan vara svårt. Har man svårt att sova kan det faktiskt bero på en sådan enkel sak som att man har fel kudde.

För att veta vilken typ av kudde som passar en bäst bör man ta hänsyn till hur man sover, det vill säga sover man på magen, ryggen eller kanske på sidan. Hur man sover avgör ofta vilken typ av kudde man bör ha.

Sover man på mage bör man välja en låg kudde, sover man på rygg funkar oftast en medelhög kudde och sover man på sidan är det en hög kudde som gäller eftersom man då behöver stöd för nacke och axlar.

Ett annat bra tips är att rygg och nacke ska vara i linje med varandra oavsett hur man sover. Viktigast är dock att man själv tycker att det är skönt när man ska sova.

Många köper dyra designkuddar i hopp om att få en bekvämare sömn. Dock finns det ingenting som tyder på att en designkudde generellt skulle vara bättre än en ”vanlig” kudde. Det gäller helt enkelt att se till sig själv och sina egna behov.