Välj rätt säng

· Tips
Author

Sängen är något väldigt viktigt att få rätt, man ångrar ofta att man köpt en säng bara för att den var billig utan att tänka på vad det egentligen är som passar en själv bäst.

2290442-alarm-clock-woman-sleeping-in-white-bed

De flesta av oss har en favoritställning när vi sover, denna ligger vi i under den första delen av sömnen, och det är även den viktigaste delen. Detta är något man ska överväga när man väljer säng. Sover man till exempel helst på mage ska man välja en fastare säng som man inte sjunker ned lika djupt i, det kan nämligen orsaka problem för både nacken och svanken. Sover man istället helst på rygg eller på sidan kan man behöva en mjukare säng för att sjunka ned tillräckligt med skuldror och rumpan, detta hjälper till av avlasta och stödja ryggen.

Ens egen längd och vikt kommer också att ha betydelse för vilken typ av säng som passar en bäst. Man brukar säga att ju tyngre man är desto fastare säng bör man även ha. Ligger man under 80 kg ska man ha en säng med medium fasthet, över det bör man ha en fast fasthet på sängen. Just fastheten är en vanlig anledning till att folk blir missnöjda med sängen, de har helt enkelt valt en säng med fel fasthet för deras egen vikt. När det gäller längden brukar man säga att man ska ha 10 cm till godo både ovanför huvudet och nedanför fötterna.

Den största skillnaden mellan en billig och en dyr säng är oftast vilket fjädersystem den har. Dyrare sängar har fjädersystem med fler antal fjädrar, fördelen med detta är att fastheten blir lättare att fastställa, men den dyr fast säng kommer alltid att kännas som mer fast än en billig fast säng. Detta bör man absolut hålla i åtanke när man väljer fasthet på sängen.